Tips voor (vlieg)vakantie met een baby

Onlangs ben ik met mijn baby van (toen) net 11 maanden op vakantie geweest naar Gran Canaria. Van tevoren was ik best benieuwd hoe dit zou gaan. Voor het eerst in het vliegtuig, in een ander land met een warmer klimaat en hoe ga je in hemelsnaam alle spullen mee nemen? Dit leverde voor mij best wel wat geregel en gestress op. Ik wilde zeker weten dat ik genoeg spullen voor Imre mee had en niks zou vergeten. Ook dacht ik na over de vliegreis van 4 uren en of deze een beetje soepel zou verlopen ( lees geen brulsessies en poepexplosies). Ik had dan ook tips en lijstjes opgezocht voor deze vakantie op internet. Maar nu ik zelf ben geweest, kan ik mijn ervaringen met jullie delen. Lees gauw mee wat mijn tips zijn voor (vlieg)vakantie met een baby!

edf

De draagzak

Normaal ben ik al fan van een draagzak/doek, maar op vakantie nog veel meer. Ten eerste is het super handig voor de reis zelf, als je met het vliegtuig gaat zeker. Op een gegeven moment moet je de kinderwagen afgeven. Dus dan sta je tot aan de gate met een baby op je arm. Niet heel handig en comfortabel. Volgens mij mag de maxi-cosi wel mee, maar dat ding is ook niet je sjouwen. Aangezien zeker de afstand op grote vliegvelden van de beveiliging naar de gate nogal behoorlijk kan zijn, komt de draagzak hier als geroepen. Je hebt je handen vrij, ook handig om nog eventuele tassen/koffers te sjouwen. Vaak moet je ook nog even wachten, dus winkeltjes kijken/koffie drinken/wat eten wordt ook een stuk makkelijker zo. Ook voor in en uit het vliegtuig vond ik het heel handig om Imre in de draagzak te vervoeren, zeker in de smalle gang van het vliegtuig met tassen en allemaal mensen. Bovendien vond ik het ook gewoon super fijn om haar dicht bij mij te hebben op een druk vliegveld.

Maar ook op plaats van bestemming komt de draagzak goed van pas. Het enige waar je natuurlijk om moet denken is de temperatuur (dus niet met te hoge temperaturen dragen) en de kleding van de baby er op aanpassen (de zak/doek geldt als een extra laag). Op vakantie ga je toch vaker op pad: stadjes bezoeken, uit eten, of naar het strand. Het is dan handig om je baby/kindje te vervoeren in de draagzak. Een kinderwagen rijdt bijvoorbeeld niet heel goed op het strand en in de draagzak kunnen ze ook lekker veel zien. Ook voor ´s avonds als Imre bijvoorbeeld haar niet neer wilde geven dan deed ik haar even in de draagzak en liep ik rondje met haar om het park en viel ze heerlijk in slaap.

De kinderwagen

Over de kinderwagen gesproken. De volgende tip die ik heb, is om niet je mooie (en vooral dure, want die krengen kosten wat) kinderwagen mee te nemen. Er is namelijk een risico dat deze kapot gaat, aangezien er op vliegvelden nogal mee gegooid schijnt te worden. Ook misschien in verband met diefstal is het niet heel handig om je dure Joolz mee te nemen. Ik heb dan ook op marktplaats hier in de buurt een buggy weten te scoren voor €25 en die hebben we meegenomen. Kleine investering en volgende vakanties kan deze gewoon weer mee.

edf

Babypakket

Volgende tip die ik heb is om zoveel mogelijk uit te zoeken wat op plaats van bestemming aanwezig is. Vaak is het, als je met een reisorganisatie gaat, mogelijk om een babypakket bij te boeken. Wij hadden dit ook gedaan. Bij aankomst was er niks geregeld, zelfs geen bedje. Die kwamen ze gelukkig snel brengen. Maar het babypakket wat ik had geboekt was inclusief flessenwarmer, babyfoon, aankleedkussen en nog wat spulletjes. Toen ik hier om ging vragen zeiden ze dat ze al die spullen niet hadden. En nog geen half uur later kwam er een meneer bij ons huisje met een kar vol babyspullen met zelfs een badje. Dus misschien is het handig om van te voren ook even contact op te nemen met de accommodatie zelf, want het gaat dus wel eens mis in de communicatie tussen de reisorganisatie en het verblijf. En misschien dus ook even handig om te checken of de spullen wel echt aanwezig zijn, zodat er eventueel nog iets anders geregeld kan worden.

Ook qua voeding zou ik van tevoren proberen uit te zoeken wat er verkrijgbaar is op plaats van bestemming. Vooral als je vliegt, is je bagage ruimte beperkt en is het niet handig om met blikken voeding te slepen (als je borst geeft, is er natuurlijk niks aan de hand). Imre krijgt bijvoorbeeld HIPP flesvoeding. Dit is niet een gangbaar merk voeding zoals Nutrilon. Ik kon van tevoren er ook niet achter komen of het verkrijgbaar was, dus ik heb wel een blik mee genomen (er is wel een moment door mijn hoofd geschoten wat als ze nou de denken bij de beveiliging op het vliegveld dat het coke is ofzo..haha). Luiers en potjes zijn over het algemeen overal wel verkrijgbaar. Er worden tenslotte overal baby´s geboren. Wel natuurlijk voor de eerste dag(en) wat meenemen.

edf

Voor in het vliegtuig

Wat ik handig vond qua vermaak voor Imre in het vliegtuig, waren van die zakjes van Ella´s Kitchen (roze kleur) met van die kleine mais balletjes er in. Imre smikkelt hier lekker van en ze is even bezig met al die dingen op te peuzelen. Zelfde geldt bijvoorbeeld voor een doosje rozijntjes. Verder wordt er ook altijd aangeraden om fles/borst/speen bij de hand te hebben voor het landen en stijgen in verband met de oortjes. Dit verschilt natuurlijk per kind. Imre had nergens last van en zat lachend uit het raam te kijken. Verder hadden wij als vermaak haar favoriete speeltjes mee, wat boekjes en de tablet. Of je hier voor of tegenstander van bent, dat is natuurlijk aan jou. Maar zo in het vliegtuig vond ik het toch wel even heel handig. Imre werd op dat moment nog niet echt geboeid door filmpjes, maar er stond een kiekeboe spelletje op wat ze wel erg leuk vind.

Inpaklijst

Ik vond het ook heel handig om een inpaklijst te hebben, zodat ik niet teveel of juist te weinig spullen zou hebben. Deze heb ik van tevoren dan ook zeker opgezocht, maar sommige vond ik dan wel weer wat summier (lees: een poepexplosie en je hebt geen kleren meer over). Dus die lijstjes had ik gebruikt als basis en aanpast zoals ik dacht dat nodig zou zijn. En ik moet zeggen dat ik bijna een perfect aantal spullen mee had. Wat ik deed was Imre haar kleren in setjes in de koffer te doen. Zo hoefde ik daar er niet meer over na te denken wat ik haar aantrok en of alles wat je mee neemt wel bij elkaar past. Je pakt zo een setje uit de koffer en klaar. En op deze manier kun je ook beter inschatten of je teveel of te weinig kleertjes mee neemt. Hierbij mijn inpaklijst voor 8 dagen:

Kleding

 • 8 rompers plus 3/4 extra
 • 8 setjes plus 2/3 setjes extra
 • vestje/jasje
 • 2 paar sokken (in vliegtuig kan het fris zijn, voor een koudere bestemming uiteraard meer)
 • Schoentjes (optioneel)
 • Zonnehoedje
 • Badpakje/zwembroekje
 • 2 pyjama´s (in romper slapen kan ook)
 • 2 (zomer) slaapzakjes

Verzorging

 • 8 washandjes plus 3/4 extra
 • 8 hydrofiel doeken plus 3/4 extra
 • douchegel, bodylotion, billencreme, gezichtsjescreme, haarlotion (ik had alles in mini variant)
 • zonnebrandcreme
 • tandenborstel en kindertandpasta (alleen als er al tanden aanwezig zijn natuurlijk)
 • douchehandschoen (optioneel, ik vind deze super handig omdat ze niet zo in je handen glibberen onder de douche)
 • (baby)paracetamol
 • Anti muggen prik weg spul
 • thermometer
 • nagelknippertje

Overige

 • 4 flessen (beetje afhankelijk op hoeveel voedingen ze zitten)
 • (fles)voeding (voor reis en eerste dagen)
 • Potjes/koekjes/knabbels (voor reis en eerste dagen)
 • Speen (optioneel)
 • luiers (voor de reis en eerste dagen)
 • drinkbeker
 • speelgoed
 • Hoeslaken
 • Lakentje

edf

Fotoboek

En de belangrijkste tip die ik heb, is om je mooie herinneringen vast te leggen in een fotoboek. Vaak blijven de foto´s op je telefoon of computer staan en doe je er niks mee of crasht het apparaat op een gegeven moment en dan zijn alle foto´s weg. Hoe zonde is dat? Bovendien is het super leuk om een fotoboek van de vakantie te laten zien aan opa´s/oma´s/ooms/tante/broers/zussen/vrienden/vriendinnen etc. Verder is het ook super leuk voor je kind voor later om een fotoboek van de vakantie(s) te hebben met daarin mooie babyfoto´s. Ik maakte dit mooie fotoboek bij https://www.fotofabriek.nl/. Het maken van een fotoboek bij de Fotofabriek gaat heel gemakkelijk. Je uploadt je foto´s in een programma en vervolgens ´plak´ je ze in je fotoboek. Je kan kaders kiezen met hoeveel foto´s je per bladzijde wil hebben en ook kun je heel gemakkelijk tekst toevoegen.

Wat ik ook top vond van de Fotofabriek is dat ze met je mee denken. Zo had ik bijvoorbeeld de tekst op de voorkant van mijn fotoboek niet helemaal goed geplaatst. Toen stuurden ze mij een mailtje dat het niet goed zou komen en kon ik het nog aanpassen. Ze drukken dus niet zomaar je fotoboek af, maar denken echt met je mee.

Ook word je op de hoogte gehouden van het afdrukproces via de email. Zo laten ze je bijvoorbeeld zien hoe je boek gedrukt wordt. Ga jij binnenkort ook op vakantie of heb je nog vakantiefoto´s op je telefoon die (bij wijze van spreken) stof liggen te happen? Maak dan nu ook zo´n superleuk fotoboek bij de Fotofabriek (link: https://www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken/.)

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips voor vakantie met je baby. En laten jullie je vakantiefoto´s altijd afdrukken of blijven ze altijd maar staan op je telefoon/computer? Laat het ons weten als je besluit een fotoboek te maken bij de Fotofabriek! En voor iedereen die nog op vakantie gaat: fijne vakantie!

¨Disclaimer, dit fotoboek kregen wij gratis aangeboden van de Fotofabriek om te testen.¨

Liefs,

Marrit (en Priscilla)

22 gedachten over “Tips voor (vlieg)vakantie met een baby

 1. Toen de kinderen kleine aren vond ik dit het makkelijkste om met ze te reizen met het vliegtuig. ik mocht dan zitten bij zo een basket, waar ze in konden liggen en ze sliepen nog veel. lastig werd het toen ze ouder werden en ik ze bezig moet houden. En foto’s laten afdrukken of in een fotoboek doen, doe ik ook altijd 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Handige tips! Ik heb zelf nog geen kinderen maar ik houd het in mijn achterhoofd 🙂 Ik sla al mijn foto’s op in google drive, dan kan je ze ook nooit verliezen. Maar zo’n fotoboek is natuurlijk extra leuk.

  Liked by 1 persoon

 3. Omdat ik in het buitenland heb gewoond heb ik veel met mijn kinderen gereisd sinds ze baby zijn en ik had inderdaad een (geplastificeerde) lijst wat ik moest meenemen. Daar kon ik niet zonder. Het is ondertussen alweer een tijd geleden (mijn jongste is bijna 17) maar eigenlijk vond ik de vakantie slechts een verandering van setting Haha. Ik verbleef in de mooiste hotels maar je mama rol blijft! Gelukkig veranderde dat toen ze ouder werden en ik eindelijk rustig mijn boekje kon lezen! Haha

  Liked by 1 persoon

 4. Toevallig ben ik met mijn dochter ook voor het 1st met een vliegvakantie naar gram canaria gegaan. Ze was toen 9 a 10 maanden geloof ik (inmiddels is ze 19 😉) Ik kan me niet herinneren dat ik zoveel spullen heb meegenomen, maar wellicht ziet het lijstje er langer uit dan het daadwerkelijk is.
  Het viel me me dat ze destijds niet heeft gegild in het vliegtuig. Gelukkig deed ze dat toen ook niet. Wel rond de peuterpuberteit. Akelig.

  Liked by 1 persoon

 5. Vooral de tip van de buggie vind ik super goed. Ik zie namelijk wel eens mama’s staan te wachten terwijl hun kinderwagen letterlijk in het achterruim gesmeten wordt. Ik kan me voorstellen dat als je hier iets van 400 euro voor betaald je even moet slikken…

  Liked by 1 persoon

 6. Ik heb altijd diep respect voor mensen die met een baby gaan vliegen. Naast alle spullen (dat is nogal wat als ik het zo lees), hoop je ook gewoon dat je kindje nergens last van heeft. Handig dat je deze tips deelt en zo te zien aan het fotoboek hebben jullie een mooie vakantie gehad, fijn!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s